1 Temmuz 2016 Cuma

Asitli İçecekler Asidi Kaçmadan Nasıl Saklanır?



     Kutu şeklindeki asitli içecekler oldukça pratik ve lezzetli olsa da, ailece yenen yemekler gibi durumlarda daha ekonomik olduğundan litrelik seçenekler tercih edilir. Bu durumda da gazlı içeceklerin asidinin kaçması gibi bir sorunla karşılaşılır. Aslında kaçan asit değil karbondioksit gazıdır. Bu gazın kaçması, içeceğin tadında ve içiminde ciddi fark yaratır. Bu gazı içeceğin içinden ayrışmasını engellemenin bir yolu yoktur, ancak bazı yöntemlerle kaçışı geciktirilebilir.




Saklama Koşulları


     Asitli içeceklerin hava akışını olabildiğince keserek gazın içinde kalma süresi uzatılabilir. En iyi yöntem, yeterince içecek alarak bekletmemektir. Kalan gazı uzun süre şişe içerisinde saklamak için şişenin kapağını sıkıca kapatıp buzdolabında ve kapak kısmı aşağıya gelecek şekilde ters çevirerek saklamak yeterli olacaktır. Buzdolabına konacak şişenin kesinlikle yatay konmaması gerekmektedir. Bu durum şişenin içinde hava girişini kolaylaştıracak ve gazlı içeceğin havayla temas eden yüzeyini arttıracağından, gazın ayrışmasını hızlandıracaktır.




Servis Koşulları


     Zaten açıldıktan sonra bir gaz kaybı yaşayan gazlı içecek bir de bardağa konarken gaz kaybı yaşar. Bu sorunu çözmek ve gazlı içeceğin tadını olabildiğince korumak için, bardağa içeceği direkt koymak yerine bardağı hafif eğip içeceği de  kenarından sızdırarak doldurmak köpürmesini ve hızlı gaz kaçışını engeller. Önemli bir diğer nokta ise içeceğin masada veya açık havada beklemesi yerine servis edileceği son ana kadar dolapta beklemesidir. Sıcak hava gazın çabuk çözünmesine neden olacağından, gazın kaçışını hızlandıracaktır. Bu yüzden gazlı içeceklerin üzerinde "Soğuk İçiniz"
ibaresi yer alır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder